Čo si kúpiť v prvom ročníku na stavebnej?

Keď človek príde do prvého ročníka, zvalí sa naňho obrovské množstvo informácii, medzi ktorými sú aj vety typu: „…a toto budete potrebovať, môžete si to zakúpiť v klasických papiernictvách…“ Ako klasická vyhajpovaná študentka bez akýchkoľvek znalostí stavariny /prišla som z gymnázia/ som investovala do všetkého, čo mi povedali. CHYBA! Dobrou správou je, že si nemusíš kúpiť všetko, čo ti odporučia. Dokonca si ani nemusíš kúpiť všetku literatúru, ktorú ti ukážu na prvej prednáške každého predmetu.

Ušaté obálky

Sú rôzne, ružové, modré, zelené, žlté, z obyčajného papiera, z lepšieho papiera. Na tom vôbec nezáleží. To posledné, čo učiteľa zaujíma, je farba a materiál ušatej obálky, takže pokojne kupuj tie najlacnejšie /prídu totiž iné veci, ktoré zruinujú tvoj rozpočet/. Takmer na každom predmete ich vyžadujú, lebo sa v nich odovzdávajú zadania na konci semestra. Preto sa oplatí si ich už na začiatku semestra kúpiť minimálne toľko, koľko máš predmetov, prípadne objednať celé balenie. Ja ich rada používam aj na zakladanie všetkých materiálov, ktoré som počas semestra používala a neodovzdala.  Sú praktické, dobre skladné a môžeš si na ne poznačiť, čo v nich máš.

Lišta

Ďalšia vec, v ktorej sa odovzdávajú práce. Najčastejšie sa jedná o ateliérové práce a seminárne práce /to je dôvod, prečo ich vždy musíš natrepať na formát A3 alebo A4/. Nekupuj si ich do zásoby, lebo ich až tak veľa nevyužiješ. Kupuj ich preto kusovo, keď ti povedia, že ich vyžadujú, nie v celých baleniach.

Pauzovací papier, výkresy

Tiež ich kupuj len keď je to treba, nie balenia s milión kusmi alebo celé rolky. Využiješ ich len na pár predmetoch.

Obrazovka

Mať dobrý notebook je jedna vec, ale mať druhú pracovnú obrazovku je hotový poklad. Často budeš počas školy pracovať s rôznymi prospektami od výrobcov, vyučujúcich alebo s materiálmi od spolužiakov a vtedy je dobré mať na jednej obrazovke podklad a na druhej otvorený program, v ktorom pracuješ. Ušetríš si veľa času a chýb, ktorým by si sa nevyhol pri zbytočnom preklikávaní medzi oknami/programami. Hoci je to väčšia investícia, rozhodne sa ju oplatí urobiť a obrazovka ti bude slúžiť celé štúdium a možno aj viac.

Farebné/čierne fixky

Veľmi praktická vec pri písaní poznámok. Ja mám rada veci farebné a lepšie sa mi z nich učí, tak používam farebné fixky s tenkým hrotom a tie klasické čierne centropen fixky. Tie je dobré kúpiť v rôznych hrúbkach. Preferujem 0,1 pre tenkú čiaru, 0,3 pre hrubú čiaru a 0,7 pre veľmi hrubú čiaru. Ak ich práve nepoužívaš pri kreslení skíc, poslúžia aj ako náhrada pera.

Vedecká kalkulačka

Kalkulačka je ako najlepší priateľ. Keď si ju dobre vyberieš, nikdy ta nesklame. Veľakrát prídu ľudia s dobrou kalkulačkou už zo strednej, ale ak ju náhodou nemáš, jednu si zaobstaraj. Stojí tak do 20€, ale dokáže skvelé veci. Daj si však pozor, aby nebola až príliš dobrá. Ak vie kalkulačka integrovať, derivovať a vykresľovať grafy, budeš ju mať na skúške zakázanú. Ja osobne už od strednej používam kalkulačku značky CASIO a som s ňou nanajvýš spokojná.

Skriptá a knihy

Nie sú skriptá ako skriptá a nie všetky sa oplatí kúpiť. Počas štúdia zistíš, čo ťa baví a v danej oblasti sa oplatí investovať do skrípt a do kníh. Ja osobne som investovala do týchto:

  • Stavebné konštrukcie I. a II. diel – skvelé knihy, v ktorých sú rozobrané všetky oblasti stavby, s množstvom detailov a popisov. Využiješ ich hlavne na KPS-kách a pri spracovávaní svojej bakalárskej práce.
  • Betónové konštrukcie – kniha, podľa ktorej sa skvelo pripravíš na skúšku z obávaných Betónových nosných prvkov. Všetko, čo je spomenuté na prednáškach je aj v knihe, lebo prednášajúci sú aj spoluautori.
  • Železobetónové nosné sústavy – skriptá pre predmet Betónové nosné konštrukcie 1. Kúpila som si ich preto, lebo sa mi lepšie učí z tlačených kníh ako z e-kníh v počítači a rada si v nich zvýrazňujem. Ja aj kamarátka sme sa z nej učili na skúšku a obe sme spravili na prvýkrát, takže určite sa oplatí nad ňou popremýšľať.
  • Interiérový dizajn – túto knihu som si kúpila v rámci môjho osobného záujmu o architektúru a navrhovanie interiérov. Keďže sme v mojom odbore viac zameraní na konštrukcie, ako na estetiku a dizajn, rozhodla som sa do nej zainvestovať a dozvedieť sa o interiéroch viac. Je to veľmi dobrá učebná pomôcka pre architektov a budúcich interiérových dizajnérov, takže ak ťa daná oblasť zaujíma, môžeš nad ňou pouvažovať.
  • 101 věcí, které jsem se naučil na architektuře – malá knižočka plná užitočných postrehov autora, ktorými navádza študenta ako správne navrhovať. V čase štúdia to pre mňa boli „jednohubky“, ktoré ma prinútili pozerať sa na moje návrhy aj z inej perspektívy. Nie je to must have, ale rozhodne to pozitívne obohatí tvoju knižnicu.

Na začiatku mi ako „nestavbárovi“ dosť odporúčali aj knihu Kreslenie stavebných konštrukcii, ktorú som si nekúpila, ale veľa spolužiakov zo stavebných stredných škôl s ňou pracovalo a chválili ju. Je to taká jednoduchšia verzia dvojdielnych stavebných konštrukcii, ktoré som spomínala vyššie. Pravdepodobne ti bude odporúčané kúpiť si aj učebnicu z anglického jazyka. Je však aj na internete k stiahnutiu, takže si ju môžeš vytlačiť doma na tlačiarni.

Toto boli skriptá a knihy do ktorých som investovala, avšak nie sú to jediné knihy, s ktorými som počas štúdia pracovala. Veľa si ich môžeš vypožičať v našej školskej knižnici. Dôležité je ísť si ich vypožičať čo najskôr, lebo počet je obmedzený a môže sa stať, že sa ti už žiadny kus neujde. Mne v prvých dvoch ročníkoch dosť pomohol kamarát z vyššieho ročníka, ktorý mi posunul niekoľko skrípt a tak som ich nemusela kupovať. V dobe dištančného štúdia nám boli poskytované pomôcky na veľmi dobrej úrovni, ktoré boli výcucom zo skrípt, takže nebolo potrebné (a ani možné) si ich vypožičiavať z knižnice.

Technické perá

Najhoršia investícia, čo som na tejto škole urobila. Sú drahé, strašne tečú a keď s nimi nevieš robiť, tak zadania budeš robiť tak na 5-krát. Cvičiaci často vravia, že nemáte používať centropen fixky, ale klasické technické perá, a ak tak neurobíte, tak si to všimnú a vrátia vám zadanie, ale pravda je, že aj keď si to všimnú, tak to prežijú a odignorujú. Preto je lepšie používať vyššie spomínané centropenky a nekupovať technické perá. Ja som si ich kúpila a využila som ich na jednom predmete. Nebolo zadanie, na ktorom mi nespravili machuľu a ako typická perfekcionistka som z toho mala len nervy. Teraz mi chytajú prach v stojane na ceruzky spolu s tušom, ktorým sa plnia /a ktorým sa dá fajnovo zašpiniť/.

Krivítka

Ver mi, krivú čiaru požadovaného tvaru zvládneš aj bez krivítka, prípadne ti ho požičia spolužiak. Mám ich doma niekoľko po otcovi a použila som ich… raz? Takže ak ich nemáš, ani ich nekupuj a radšej choď za tie peniaze na pivo.

Na záver som si nechala najväčšiu investíciu, ktorú budeš musieť robiť pravidelne, či sa ti to bude páčiť, alebo nie. Väčšina učiteľov nechce konzultovať cez počítač, čo si prinesieš na hodinu a chcú, aby si si svoje výkresy nosil vytlačené. Preto budeš takmer každé ráno chodiť do papiernictva alebo do PAKSu tlačiť výkresy. Dobré však je, že ak ideš naozaj len konzultovať a nie zadanie rovno odovzdať, môžeš si ho priniesť aj na A4ke v menšej mierke. Ak môžeš, tlač konzultačné veci na A4ky, čiernobielo.

Verím, že sa ti s pomocou tohto článku podarí vyhnúť investíciám do zbytočností. Skôr než niečo kúpiš, spýtaj sa seba, či to ešte niekedy využiješ a čo ti radia spolužiaci. Hlavne odolaj svojej túžbe si to kúpiť aj keď je to hlúposť, lebo dopadneš ako ja s mojimi technickými perami, ktoré nemám komu posunúť a nemám to srdce ich vyhodiť.


Zoznam spomínaných kníh

  • NEUMANN, D. WEINBRENNER, U. HESTERMANN, U. RONGEN, L. Stavebné konštrukcie 1. Vydavateľstvo JAGASTORE, 2005. 510 s. ISBN 80-8076-017-9
  • NEUMANN, D. WEINBRENNER, U. HESTERMANN, U. RONGEN, L. Stavebné konštrukcie 2. Vydavateľstvo JAGASTORE, 2006. 504 s. ISBN 80-8076-035-7
  • BILČÍK, J. BENKO, V. FILLO, Ľ. HALVONIK, J. Betónové konštrukcie. Bratislava: Vydavateľstvo STU v Bratislave, 2008. 374 s. ISBN 978-80-227-2940-6
  • HARVAN, I. Železobetónové nosné sústavy: Navrhovanie podľa európskych noriem. Bratislava : Slovenská technická univerzita v Bratislave, 2014. 292 s. ISBN 978-80-227-4142-2.
  • VINARČÍKOVÁ, J. DANIEL, P. HRONSKÝ, M. HUSÁROVÁ, S. JELENČÍK, B. KOČLÍK, D. KOTRADYOVÁ, V. KUČEROVÁ, M. MORÁVKOVÁ, K. PETELEN, I. SALCER, I. URLANDOVÁ, A. Interiérový dizajn. Vydavateľstvo SPEKTRUM STU v Bratislave, 2017. 325 s. ISBN 978-80-227-4750-9
  • FREDERICK, M. 101 věcí, které jsem se naučil na architektuře. Vydavateľstvo JAGA GROUP s.r.o., 2014. 220 s. ISBN 978-80-247-5204-4
  • MIKULÁŠ, M. OLÁH, J. MIKULÁŠOVÁ, D. Kreslenie stavebných konštrukcií. Vydavateľstvo JAGA GROUP s.r.o., 2011. 218 s. ISBN 978-80-8076-088-5
  • HABAJOVÁ, I. ŠPILDOVÁ, D. English in Civil Engineering. Vydavateľstvo JAGA GROUP s.r.o., 2008. 224 s. ISBN 978-80-227-2809-6

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *